Klein maar fijn: de tien beste projecten architectuur van 2020

6 januari 2021

Een van onze projecten is geselecteerd tot een van de tien beste projecten architectuur 2020 door het vakblad “De architect”.

 Woonhuis in het bos te Zeist door Wielen Architecten

Een modern huis als decor voor het bos. Dat was het doel van Michiel van der Wielen bij het realiseren van zijn eigen woning in Zeist. Hij gebruikte de natuurlijke kenmerken van het terrein om een woonhuis met privacy, comfort en een gezond binnenklimaat te creëren.

Toelichting door Wielen Architecten – In 2018  verwierf Michiel van der Wielen een hoekkavel in de nieuwe groene wijk Kerkebosch in Zeist. Op de kavel bevond zich een stuifheuvel uit de laatste ijstijd, begroeid met dennen, eiken en beuken. Van der Wielen besloot gebruik te maken van de omstandigheden. Hij liet zoveel mogelijk bomen staan, liet de heuvel intact en gaf het huis een langgerekte vorm die de heuvel accentueert.

Huis als decor

De langgerekte vorm van het huis schermt de tuin op onnadrukkelijke wijze af van de straat. Hoge erfafscheidingen zijn niet nodig, zodat de woning zich als het ware onbelemmerd in het landschap bevindt. De keuken, als toneel van huiselijke activiteit, staat via de grote ramen in contact met de buitenwereld. De slaapkamers bevinden zich aan de stille kant van het huis, boven een beschutte carport die de natuurlijke glooiing van het terrein benut.

De wanden en het dak zijn volledig opgetrokken uit kruislaaghout (CLT). Door de ademende kwaliteiten van het hout ontstaat een prettig en gezond binnenklimaat waarin de luchtvochtigheid het hele jaar door op peil kan worden gehouden. Vloerverwarming en -koeling zorgen in combinatie met de hoge ruimtes voor optimaal comfort, ook op warme zomerdagen en -nachten.

De woning zelf kent een ingetogen uitvoering, met natuurlijke materialen die het moderne ontwerp een ambachtelijke uitstraling geven. In de zon steken de lichtgroene blaadjes van de omringende beuken helder af tegen de donkere leien van het dak. Zo vormt de woning een decor voor de bomen in plaats van andersom.

Voor meer informatie over dit project verwijzen wij u naar onze website.


Delen: